Logo
 

Zelf een kijker bouwen?


Logo

Een beetje handige doe-het-zelver kan veel geld besparen. Juist de kijkerbuis en de montering kunnen op allerlei manieren zelf worden gemaakt (eenvoudig met hout en kunststof of, wat ingewikkelder, van metaal). Lens of spiegel kunnen dan vanaf 100 à 200 euro worden gekocht. Maar ook op de optiek kunt u besparen, door zelf een spiegelobjectief te slijpen.

Over het bouwen van kijkers is veel documentatie verkrijgbaar, bijv. bij publiekssterrenwachten. Dobsontelescoop Sommige publiekssterrenwachten organiseren ook 'slijpcursussen', waar u onder deskundige begeleiding zelf uw spiegel kunt slijpen. Vroeger was het zelf slijpen van een spiegel de enige betaalbare manier voor een amateur om aan een wat grotere kijker te komen, maar de prijzen van losse spiegels en lenzen zijn de laatste jaren zo gedaald dat de meeste nieuwelingen er niet meer aan beginnen. Echter, juist voor scholieren kan het een zeer interessant project zijn. De Kijkerbouwgroep van de Belgische Volkssterrenwacht Armand Pien begeleidt niet alleen scholieren in België maar ook in Nederland.

Wie zelf gaat bouwen, komt ook voor de keuze: lens of spiegel? Tot voor enkele jaren terug kozen zelfbouwers standaard voor een spiegelkijker, maar tegenwoordig zijn achromatische objectieven ook met grotere diameters los verkrijgbaar.

Maar de spiegelkijker is voor de meeste zelfbouwers nog steeds favoriet en dan in het bijzonder de zgn. Dobsontelescoop (foto hiernaast), omdat die grotendeels uit hout en kunststof zonder ingewikkelde apparatuur zelf is te maken. Over de Dobson is zeer veel informatie te vinden op internet, inc. complete bouwbeschrijvingen. Kijk maar naar dit Google zoekresultaat.


Website ontwikkeling: Edwin Mathlener
© 2004-2013 Stichting 'De Koepel' en Stichting Universum; © 2014-2017 Stichting Universum