Logo
 

Webcam-imaging

Digitale maan- en planeetopnamen voor beginners en gevorderden


Logo

De webcam kan niet alleen worden ingezet tijdens chatsessies, maar wordt in toenemende mate gezien als een perfect instrument om mooie maan- en planeetfoto's te maken. De techniek is betrekkelijk eenvoudig en kan al door beginners worden toegepast. Maar ook veel gevorderde fotografen gebruiken hem tegenwoordig graag. Vooral omdat een webcam maar enkele tientjes hoeft te kosten en een serieuze ccd-camera al gauw duizenden euro's kost. Overigens zijn geschikte webcams tegenwoordiger lastiger te vinden, maar zijn er daarentegen steeds meer speciale planeetcamera's beschikbaar, die ook redelijk betaalbaar zijn, zoals de Celestron NextImage (startcamera) en de camera's van Imaging Source (meer voor gevorderden). Toch praten we nog steeds over webcam-imaging.

Waarnemers kennen het fenomeen dat het beeld van een planeet trilt door de luchtonrust, maar af en toe komt de atmosfeer tot rust en zie je meer details. Die impressies gebruik je dan om een tekening te maken. Om die reden zijn planeettekeningen altijd veel scherper dan klassieke foto's. Tijdens de belichtingstijd nodig om een foto te maken, wordt het beeld te veel versmeerd!

De webcam maakt het mogelijk om een film te maken van het bibberende planeetschijfje. Daarvoor kun je meestal gewoon de software gebruiken die met de webcam wordt meegeleverd. Eigenlijk is zo'n film een lange serie afzonderlijke foto's, genomen met een korte sluitertijd. Afzonderlijke beeldjes kunnen al beter zijn dan klassieke foto's. Maar beter is het om de beste beelden in een film te vinden en deze met een speciaal programma bij elkaar op te tellen. Op die manier kunnen we de ruis in de afzonderlijke beelden onderdrukken. Hiervoor zijn speciale computerprogramma's gemaakt die een hele film voor je analyseren en de beelden bij elkaar optellen, zoals AstroStack, Avistack, Registax en AutoStakkert!.

Om een echte webcam op je kijker te kunnen monteren, zul je wel wat moeten knutselen. Het lensje van de webcam moet worden verwijderd, en ook het infraroodfilter dat daarachter vaak zit, mag je weghalen. Bovendien heb je een bus nodig die het mogelijk maakt om de camera als een oculair in je kijker te stoppen. Je kunt deze zelf knutselen uit pvc-pijp of een filmrolbusje en op je camera lijmen, maar voor sommige typen camera's zijn ook al kant en klare busjes te koop die je eenvoudig op de plek van het webcamlensje kunt schroeven. Maar zoals gezegd, zijn bruikbare webcams tegenwoordig moeilijk te vinden, en gebruiken steeds meer amateurs kant-en-klare planeetcamera's, die zijn gebaseerd op de webcam of op betere camera's met hogere resolutie en een snellere verbinding met de computer.

Nevenstaande foto van Mars, gemaakt door Zenitredacteur Arie Nagel, is een mooi voorbeeld van een scherpe webcamopname.

Voor meer voorbeelden verwijs ik naar de websites van de volgende amateurs:
Richard Bosman
Emil Kraaikamp
Arie Nagel
John Sussenbach 

John Sussenbach schreef voor het eerst over webcamfotografie in Zenit juli/augustus 2002, blz. 316. In Zenit van februari (blz. 66) en maart 2007 (blz. 117) stonden artikelen van Ron Baart over het maken en bewerken van webcamopnames. In Zenit worden regelmatig fraaie webcamopnamen geplaatst in de rubriek Amateurs Actief.  


Website ontwikkeling: Edwin Mathlener
© 2004-2013 Stichting 'De Koepel' en Stichting Universum; © 2014-2017 Stichting Universum