Logo
 

Literatuur over telescopen en waarnemen


Logo

Er zijn zeer veel boeken en tijdschriften beschikbaar, voor wie serieus met de waarneemhobby aan de slag wil, maar vaak zult u daarvoor moeten uitwijken naar Engelstalig werk. Maar een goede basis is zeker beschikbaar in het Nederlands.

Elke maand verschijnt het tijdschrift Zenit, uitgegeven door Stip Media. Zenit is een tijdschrift over alle facetten van de sterrenkunde, maar besteedt ook veel aandacht aan het werk van amateurs, bijv. met de rubriek Amateurs Actief. Speciaal voor jongeren is er het blad Universum van de Jongerenwerkgroep voor Sterrenkunde.

Om van dag tot dag te weten wat er aan de hemel gebeurt, zijn er jaargidsen. De Sterrengids, uitgegeven door Stip Media, is een jaarlijks handboek voor de serieuze amateur. Sterren en Planeten, uitgegeven door Stichting Universum, is meer gericht op wie met het blote oog, verrekijker en evt. beginnerskijker naar de sterrenhemel kijkt. Ook het Jaarboek Sterrenkunde van Govert Schilling is meer gericht op de beginner.

Een goede inleiding over telescopen is de brochure Telescopen en hun gebruik door Philippe Mollet, uitgeven door Volkssterrenwacht Mira in Grimbergen, België.

Om de sterrenhemel te leren kennen, noemden we reeds enkele titels in het artikel over de verrekijker:
Welke ster is dat?, Joachim Herrmann (uitgever: Tirion Natuur) (laatste editie uit 2003 is uitverkocht maar nog wel 2e-hands te vinden)
Ontdek de sterrenhemel, Hervé Burillier (uitgever: Deltas)
Sterren aan de nachtelijke hemel, Stefan Korth en Bernd Koch (uitgever: Tirion Natuur)
Maar enkele andere prettige boeken zijn:
Handboek sterrenkunde, Govert Schilling (Fontaine Uitgevers)
Sterrenkunde voor dummies, Stephen P. Maran (uitgever: Voor Dummies)

Voor wie nog meer in de deepsky-wereld wil duiken, is de VVS Deepsky Atlas zeer aan te bevelen. Per sterrenbeeld worden hierin de interessante deepsky objecten behandeld, juist ook voor grotere kijkers. Dit is een uitgave van de Belgische Vereniging Voor Sterrenkunde, die meer geschikte uitgaven heeft, zoals een beginners boekje Waarnemen en Een waarnemingsprogramma voor beginnende amateurs.

Wie liever uitwijkt naar de Engelse taal kan terecht bij de tijdschriften Sky & Telescope, Astronomy en Astronomy Now. Op het gebied van boeken is het aanbod erg groot. O.a. The Backyard Astronomer's Guide van Terence Dickinson en Alan Dyer biedt een goed overzicht van de moderne amateur-sterrenkunde.

Heel veel informatie is ook te vinden op Astroforum.nl. Beginners kunnen hier veel verslagen vinden van ervaren amateurs maar ook hulp vragen bij technische problemen.


Website ontwikkeling: Edwin Mathlener
© 2004-2013 Stichting 'De Koepel' en Stichting Universum; © 2014-2017 Stichting Universum