Logo
 

Het kopen van een kijker

Nieuw en tweedehands


Logo

Wie een kant-en-klare beginnerskijker wil kopen, moet rekenen op een prijs vanaf ca. 100 euro voor een eenvoudige lenzenkijker (diameter 6 à 7 cm) op een azimutale montering of 200 tot 400 euro voor een parallactisch opgestelde lenzenkijker (diameter 7 tot 9 cm) of spiegelkijker (11 cm). Om plezierig te kunnen waarnemen, moet niet alleen de optiek van de kijker in orde zijn, maar moet de kijker ook stevig staan opgesteld, opdat hij niet kan trillen. En ook een goede montering weegt mee in de prijs. Wil en kun je meer geld besteden, dan is een grotere lenzenkijker mogelijk, maar de meeste amateurs kiezen dan voor een grotere Newtontelescoop met een diameter van 15 tot 30 cm, parallactisch opgesteld of als Dobson, of voor een Schmidt-Cassegrainsysteem van 20 cm. De prijzen hiervan lopen uiteen van ca. duizend tot enkele duizenden euro's. Over de kwaliteit van de kant-en-klare kijkers die worden geleverd door de diverse bekende merken en dealers kunnen we kort zijn: er worden geen slechte kijkers verkocht, maar de kwaliteit zal afhankelijk van de prijs wel kunnen variëren.

Soms worden door warenhuizen of postorderbedrijven goedkope telescopen aangeboden. Kijk hiervoor uit! Het gaat dan vaak om instrumenten die bedoeld zijn als speelgoed. Het objectief is vaak een enkelvoudige plastic lens en de kwaliteit van het beeld is nauwelijks voldoende om kraters op de maan te zien! Een ontwikkeling van de laatste jaren is dat enkele winkelketens (waaronder supermarkten...) af en toe stunten met goedkope telescopen van bekende merken. De kwaliteit hiervan kan variëren, maar er kunnen leuke buitenkansjes tussen zitten. Probeer bij twijfel advies te krijgen van een meer ervaren amateurastronoom.

Schrik je van een hoge nieuwprijs, dan kun je overwegen om een tweedehands instrument te kopen. Vaak bieden amateurs die overstappen op een groter instrument, hun oude kijker te koop aan, bijv. via www.sterrenkunde.nl, Te-les-koop en www.marktplaats.nl. Koop echter niet impulsief, maar spreek bij voorkeur af dat je de aangeboden kijker kunt testen. Laat je bij die test zo mogelijk adviseren door een meer ervaren amateurastronoom. Is het niet mogelijk om de kijker te testen bij helder weer, doe dan minimaal een inspectie van de beeldkwaliteit door naar aardse objecten te kijken. Zijn er duidelijke kleurfouten (lenzenkijker) of is het beeld niet mooi scherp te krijgen, zie dan van aankoop af. Naast de beeldkwaliteit moet je natuurlijk ook kijken naar de mechanische kwaliteit van de kijker: staat hij trillingsvrij, draait hij soepel, zit er geen speling in de montering en in het statief? Doe ook een visuele inspectie van lenzen en/of spiegels: let op krassen, breuken en bij spiegels op donkere vlekken in de spiegelende laag. Spiegels met oxidatievlekken kunnen opnieuw worden veraluminiseerd, maar dat kost wel geld, dus daar kun je wellicht op afdingen. Stof en aanslag kunnen niet zo veel kwaad en kun je zelf verwijderen (zie artikel Onderhoud van optiek).


Website ontwikkeling: Edwin Mathlener
© 2004-2013 Stichting 'De Koepel' en Stichting Universum; © 2014-2017 Stichting Universum